Anadolu Basın Birliği 21 Kasım 1975 tarihinde Mesleki alanda dayanışmayı güçlendirmek ve üyelerin toplumsal koşullarını iyileştirmek için kurulmuştur.

Genel Merkezi Ankara’dır.

Türkiye’de kendisine bağlı şubeler aracılığıyla basını ilgilendiren sorunları incelemek, çözüm yolları bulmak amacıyla girişimlerde bulunur.

Gazetecilik mesleğinin toplum içindeki değeri ve etkinliği arttırıcı tedbirler almak ana görevimizdir.

Türkiye'de ve Yurtdışında T.C. Vatandaşları tarafından yayınlanan basın ve yayın organlarında, haber sitelerinde Gazetecilik yapan, Radyo ve Televizyonlarda gazetecilik niteliği taşıyan görevlerde gerek kadro ve gerekse özel kesimlerde olan çalışanları, Muhabir, Yazar, Musahhih, Spiker, Kameraman, Yazı işleri Müdürleri, internet editörleri, grafikerler, stajyer muhabirler ile yaygın basının Anadolu'da görev yapan temsilcilerini ve muhabirlik yapan gazeteciler ile TRT ve A. A. ile diğer Haber Ajanslarının Anadolu'da görev yapan muhabir ve temsilcileri, birliğimize üye olarak çalışmalarımıza katkı sunabilir, birliğimizin sunduğu imkanlardan faydalanabilir.

Anadolu Basın Birliği Derneği; insan haklarına, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Atatürk İlkelerine ve Anayasa'ya dayanan Milli, Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti anlayışı içinde, Demokratik Düzenin Korunması, Sosyal adaletin gerçekleşmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırılmasına ve aşmasına hizmet etmeyi temel amaçlardan sayar.